Különböző fórumokon újra és újra előkerülő téma az autógáz és a környezetszennyezés, illetve környezetvédelem kérdése, de mindig ugyanarra a végeredményre jutnak a kérdést feszegetők. A legutóbbi ilyen kimutatás az Európai Unió megbízásából készült.

Egy tanulmány laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztott eredménye szerint a cseppfolyósított gáz (LPG) használata környezetvédelmi szempontból kifejezetten előnyös: a benzinnel és a gázolajjal szemben 16 százalékkal kevesebb szén-dioxid keletkezik ugyanakkora teljesítmény elérésekor. Az Európai LPG Szövetség (AEGPL) szerint a cseppfolyósított gáz ökológiai lábnyoma 17 százalékkal kisebb a fűtőolajénál és 49 százalékkal alacsonyabb, mint a széné, ezért a fenntartható fejlődés szempontjából rendkívül lényeges a PB-gáz és az autógáz elterjedése.

A tanulmány szerint a cseppfolyós gázok elterjedése jelentősen javítaná a levegő minőségét is. Ha 2020-ra az Európai Unióban 10 százalékra emelkedne az LPG-vel működő autók aránya, az kimutathatóan 20 milliárd euró megtakarítást jelentene.

A cseppfolyós gáz égésekor a mérések szerint 96 százalékkal kevesebb nitrogén-oxid keletkezik, mint a dízel, és 68 százalékkal kevesebb, mint a benzin égésekor. További előny, hogy az LPG esetében a szilárdrészecske-kibocsátás negyede a fenti üzemanyagokénak.

Forrás: www.origo.hu

 

Share This