Az őszi hónapokban a biztonságos vezetéshez többre van szükség egy óvatos sofőrön kívül. Ilyenkor az autónak is szüksége van némi figyelemre, gondos ellenőrzésekre.

 1. Fékek és a gumik. A zord időjárás, a rossz útviszonyok és az egyéb veszélyek megkövetelik a jó fékerőt. Ha a gumiabroncsok kopását mutatja a kopásjelző és a szakértők is javasolják, akkor mindenképp ki kell cserélni a gumikat. A legtöbb műhely díjmentesen megvizsgálja a fékek és a gumik állapotát. A gumiabroncsok nyomását is ellenőrizni kell, mert  ha a külső hőmérséklet alacsonyabb lesz, csökken a kerékben lévő nyomás. Autózásai során mindig tartsa a gyártó által javasolt szinten a keréknyomást!
  gumiabroncs
 2. Világítás, izzók. Ellenőrizze autója világítását! Sétálja körbe az autót, és tesztelje az összes lámpa működését: fényszórók, hátsó lámpák, féklámpák és vészvillogó. Cserélje ki a nem világító izzókat! Ha nem boldogul vele egyedül, bármelyik szakszervizben kicserélik Önnek. A lámpáknak is ajánlott tisztáknak lenniük.
 3. Ablaktörlő lapátok. A jól működő ablaktörlő lapátoknak a szélvédőt teljesen tisztára kell tisztítaniuk. Ellenőrizze a gumipengék rugalmasságát! A repedt vagy kopott lapátok nem fognak megfelelő munkát végezni az esőkben, mivel az elhasználódott ablaktörlők csíkot hagynak maguk után. Ha nem biztosítanak jó látási viszonyokat, a rossz ablaktörlőket cserélni kell.
 4. Fűtés/páramentesítés. Vezetés közben a nem megfelelően működő fűtőberendezés bosszantó és akár veszélyes is lehet. A párás ablakok végső esetben balesetet is okozhatnak. Ellenőrizze az első és a hátsó ablak fűtésének jégmentesítő funkcióját! Ha az ablak fagyos marad, akkor a rendszert javítani kell!
 5. Akkumulátor.  Csak teljesen feltöltött akkumulátorral érdemes nekivágni a hideg időnek. Az akku állapotát mindig képzett szakemberrel ellenőriztesse, aki megállapítja, ha az elem cserére szorul. A szerelő többek között ellenőrzi a korrózió jelenlétét az akkumulátor kivezetésénél vagy a kábel végénél, ugyanis ez befolyásolja az akkumulátor működését.
  akkumulator
 6. Motortér. Keresni kell a motorháztető alatt a nyilvánvaló kopás, elhasználódás jeleit. Ilyenek például a szivárgás, a repedés, a laza bilincsek a hűtőrendszernél vagy a tapintásra szivacsos, törékeny tömlők. Az elhasznált alkatrészek azonnal cserére szorulnak. Továbbá, ha vannak még észrevehető motorzajok vagy egyéb motor problémák, egy szerelő alaposan vizsgálja meg a motort, és végezze el a szükséges javításokat!
 7. Olajcsere és levegőszűrő.  Vizsgáljuk meg az olaj tisztaságát az olajpálca segítségével! A szennyezett, darabos olaj nem tesz jót a motornak, így ebben az esetben feltétlenül szükséges az olajcsere. Ellenőrizzük a légszűrő tisztaságát is a megfelelő működés érdekében. Ha túl poros és koszos, cseréljük ki!
 8. Hűtőfolyadék. Nézzük meg a hűtőfolyadék szintjét a túlfolyó tartályban, amikor a motor hideg. Ha a szint túl alacsony, töltsük fel és méressük meg, hogy megfelelő-e a fagyálló képesség. Ha még így sem felel meg a kritériumoknak, az egész rendszer újratöltése szükséges.
 9. Folyadékszintek. Ellenőrizzük az autóban lévő összes folyadék szintjét! Ez magában foglalja a hűtőfolyadékon kívül az ablakmosó-folyadék, a sebességváltó-, a fék- valamint a szervokormány-folyadékot. Győződjön meg róla, hogy minden a biztonságos szint felett van, és töltse fel, ha szükséges!
 10. Mosás. Az autót érdemes alaposan lemosni még a téli mínuszok előtt, mert ha a jármű tiszta, könnyebb észrevenni az esetleges karosszéria-hibákat.

Jelentkezzen be hozzánk most őszi felkészítő szervizre mindössze 1750 Ft-ért!

 
[contact-form-7 404 "Nem található"]

Share This